Tony Scott neemt noodgedwongen afscheid van het podium.

Afscheid van Tony Scott op 15 februari 2016 in Paradiso

Ik krijg een mailtje van mijn mentor en voorbeeld van alle DJ’s ter wereld: Ben Liebrand:

Beste Marko, Het gaat niet goed met Tony Scott - hij is ongeneeslijk ziek en moet
stoppen met optreden.

Wat?

Tony Scott is 1 van mijn helden, en dat bericht van Ben een paar weken geleden, raakte me. Tony Scott is een vakman, een voorbeeld en inspirator en daarbij iemand die net zo oud is als ik. Ongeneeslijk ziek? Hoe kan dat? Misschien heb je nu zoiets van: “Who the h*ck is Tony Scott?”

Heel herkenbaar. Dat had ik ook een poos. 🙂

DJ Fix ft. Toni Scott – Pick Up The Pieces

De eerste keer dat ik hoorde van Tony Scott was in 1988. Een van de populaire rare-grooves van de jaren 70 en 80 was “Pick Up The Pieces” van The Average White Band. Een klassieker. In 1988 kwam er een 12 inch uit op het Rhythm Import label met een gepimpte versie van Pick Up The Pieces met rap van Tony Scott. Ik was onder de indruk van zijn relaxte flow en laid back timing. Daarbij had Tony een zeer uniek diep en donker stemgeluid wat totaal niet paste bij zijn leeftijd. Toen hij die track schreef was hij 16 jaar. Maar dat wisten we toen nog niet. We wisten helemaal niets van hem. Wie was deze rapper? De plaat werd een dikke hit in de lokale discotheek waar ik draaide, maar wie was deze mysterieuze persoon met karakteristieke stem? En wat had hij nog meer uitgebracht?

Bij iedere import platenzaak vroegen mijn collega DJ’s en ik naar platen van Tony. In die tijd gingen we ook naar het buitenland om platen te kopen. In Engeland en Amerika, overal vroegen we naar platen van Tony Scott, maar ze hadden nog nooit van hem gehoord.

“Who the h*ck is Tony Scott?”

De verkopers beloofden op zoek te gaan naar platen van Tony. Geruime tijd bleef ik dus zitten met de vraag:

“Wie is Tony Scott?”

Het was niet zo gek dat niemand hem kende, want zoals ik later zou ontdekken was “Pick Up The Pieces” zijn eerste plaat, maar gelukkig niet zijn laatste.

Tony Scott – The Chief

Een jaar later weet ik eindelijk via mijn uitstaande connecties de hand te leggen op een promo van die nieuwe track van Tony Scott: “The Chief”. Het is een 12 inch, zonder labels of tekst, met maar op 1 kant muziek. The Chief slaat in als een heipaal. Het is een track waarop Tony ingaat op zijn native-american roots. Deze man MOET dus wel uit Amerika komen stelde ik, naar later zal blijken onterecht, vast. Wat me in zijn tekst raakte is dat hij openlijk uitkomt voor zijn afkomst, iets wat toen, zeker in de Verenigde Staten, not-done was. Tony komt niet alleen uit voor zijn oorsprong, maar is er ook duidelijk trots op en dat raakt me. Ik vind dat iedereen trots mag zijn op zijn roots, en ze uit mag dragen, maar ook dat je nieuwsgierig mag zijn naar de roots van anderen. “The red-skin, in fact I am an indian.” klinkt het. De plaat draagt bij aan de mystiek rond de persoon en zet Tony nog een aantal treden hoger op de ladder van artiesten die ik waardeer en respecteer.

Enige tijd later kwam de chief dan eindelijk “echt” uit. Tot mijn verbazing staat de track op de B-kant van de release: “That’s how I’m living”. Dat werd ook een hit, en het betekende de doorbraak in Nederland. Ondertussen draaiden we gewoon de B-kant ook nog. In discotheken werden beide nummers tegelijkertijd bekend.

Tony Scott – That’s How I’m Living

In die tijd, de opkomst van de hiphop, was er een trend om zo gewelddadig en agressief mogelijk te rappen. Hoe meer vloeken en scheldwoorden hoe beter. Prachtig natuurlijk. Niets mooiers om tegen het establishment aan te schoppen. Tony Scott onderscheidde zich wat dat betreft juist door zijn positieve stijl, terwijl hij wel dezelfde thema’s aansnijdt als zijn collega rappers. Het is een openbaring en inspiratie voor me. Tony verwoordt in zijn raps zeer sterk wat ik voel: “.. you and me we’re all just human beings, with different skin colours, so what?” Hoe actueel deze gedachte nu nog steeds is.

Niet lang daarna kwam ook de house muziek op. Tussen de house en de hiphop vond een cross-over plaats: de Hip-House. Waar hip-hop normaal langzame beats zijn, zeg rond de 100 (bpm) beats per minute, ligt bij Hip-House het tempo rond de 120 beats per minute. Je moet dus flink wat sneller kunnen rappen om de house beat bij te houden en Tony kan dat als geen ander. Het wordt zijn handelsmerk.

Tony Scott – Get Into It

“That’s how I’m living” wordt de eerste Nederlandse hip-house hit en zijn volgende tracks “Get Into  It” en “Gangster Boogie” zijn garanties voor een volle dansvloer. Altijd handig voor een DJ om dergelijke tracks in je platenkoffer te hebben. De hele zomervakantie horen elke dag honderden feestvierende toeristen de tracks van Tony tijdens mijn optredens. De radio heeft Tony Scott dan eindelijk ook ontdekt. “Get Into It” wordt Tony’s grootste hit, Op 13 januari 1990 wordt het de alarmschijf en drie weken later stuitert hij met super-stip de top tien in om uiteindelijk te stranden op nummer 4.

Ondertussen werd ook eindelijk een deel van het mysterie rond Tony Scott ontrafeld, want deze rapper met dat bad-ass internationale stemgeluid komt gewoon uit Nederland. Als je hem met die stem Nederlands hoorde praten, wist je helemaal niet meer wat je hoorde. Hij was te gast in de Soul Show bij Ferry Maat (nóg een voorbeeld voor me) en in het (destijds) toonaangevende Countdown van Veronica.

Tony Scott – Move To The Bigband

Met begeleiding van o.a. producers als Fabian Lenssen, Rutger “rutti” Kroese, Ben Liebrand en Rhythm Import baas Peter Duijkersloot wordt een dijk van een sound neergezet. Later werd door andere bands die sound verder uitgewerkt tot het wereldwijde bekendheid kreeg als euro-house. De sound van Tony Scott maakte in mijn ogen de weg vrij voor het succes van bands als Twenty 4 Seven, Two Brothers On The 4th Floor en 2 Unlimited, al konden ze qua rap kwaliteiten zich totaal niet meten aan “The Chief”. 🙂

Begin jaren ’90 was Tony regelmatig te vinden in de Top 40 met diverse hits of in samenwerking met andere artiesten, zo rapte hij op Ben Liebrand’s “Move to The Big-Band” en de boyband Boyz II Men vroeg hem om de lyrics te doen op “Under Pressure”. Positiviteit was de leidraad in de carrière en de teksten van Tony. Zijn hit “From Da Soul” gaat over waar zijn muziek vandaan komt (uit de ziel) en “Love Let Love” is een variatie op leven en laten leven; liefhebben en laten liefhebben. Ook dat nummer werd een grote hit en stond in februari 1991 drie weken in de top 10.

Tony Scott – The Greenhouse Effect

Tony is geëngageerd en rapte in 1992 al over broeikasgassen. “CO2 is the Greenhouse effect”. Daar konden ze in Parijs op de klimaatconferentie een voorbeeld aan nemen. Later schreef de energieke Scott teksten voor Linda, Roos en Jessica en Kinderen voor Kinderen. Om zijn passie voor muziek met anderen te delen wordt hij muziekdocent op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam en blijft optreden en muziek maken, vooral met zijn studenten.

In 2014 werkt Tony samen met Ben Liebrand aan het album Iconic Groove wat recent is uitgekomen. Ben schrijft “Bij de opname in 2014 had ik de Tony Scott voor de microfoon die we allemaal kennen. Alert, energiek, strak en de perfecte performance… Voorjaar 2015 was het een hele klus voor ons om stukje bij beetje de tekst opgenomen te krijgen.”

Ben Liebrand - Iconic Groove

Ben Liebrand – Iconic Groove

In de paar maanden die het duurt om het album op te nemen is Tony Scott gediagnostiseerd met Multiple Sclerose (MS). Het beïnvloed zijn gezichtsvermogen, concentratievermogen, coördinatie en veroorzaakt extreme duizeligheid en vermoeidheid.

“Er zijn goede dagen.”

“En loodzware.”

Tijdens de presentatie van het album van Ben Liebrand in juni kondigde Tony aan dat hij zijn optredens niet meer kan plannen, omdat je nooit van te voren weet of het een goede of een loodzware dag wordt. En dus moet Tony gedwongen door zijn ziekte een einde maken aan zijn carrière.

Maar Tony zou Tony Scott niet zijn als hij niet ook hier weer een positieve draai aan zou geven. Het is zijn uitdrukkelijke wens om zijn legendarische artiestenloopbaan met een groot afscheidsfeest af te sluiten.

Wat mij ontroerde in het verhaal is de manier waarop de ziekte MS iemand van mijn leeftijd in zo’n korte tijd zo vreselijk kan raken. En dat het iemand zoals Tony, die uit zichzelf zo vol energie en positiviteit zit, zo hard raakt dat de passie die uit zijn ziel komt en die hij het allerliefste met iedereen wil delen, dat hij dat niet meer kan doen zoals hij het zou willen, en zoals hij het voelt. Het is voor mij nauwelijks voor te stellen en te bevatten.

Daarom ben ik blij en dankbaar dat Ton Derks, de mensen van Paradiso Amsterdam en Ben Liebrand de handen ineen geslagen hebben en a.s. maandag 15 februari 2016 een benefietavond en afscheidsconcert organiseren voor Hollands’ Hip-Hop Held: Tony Scott.

Jij kan daarbij zijn. Lees hieronder hoe dat kan.

Dat Tony zijn sporen heeft achtergelaten dat kun je wel zien aan de fantastische line-up van collega’s en vrienden die samen met hem zijn passie voor muziek willen vieren en afscheid willen nemen.

Tony Scott Paradiso 15 februari 2016

Bekende namen welke die avond op zullen treden zijn o.a.:

Loïs Lane

Loïs Lane

King Bee (Back By Dope Demand)
Candy Dulfer (Lady of Soul)
Tyree Cooper (Turn Up The Bass)
Extince (Spraakwater)
Lange Frans (Zing voor me)
Ben Liebrand
en zojuist werd bekend dat ook Loïs Lane (It’s the first time) op zullen treden.

Update:
Ook DJ’s Roog (Instant Moments) en Robin ‘JayDee’ Albers (Plastic Dreams) treden op.

Wanneer je zeker niet moet gaan:

 • Als je een hekel hebt aan rap, hiphop of Hip House muziek of andere muziek met een goede beat of als je een hekel hebt aan positiviteit.
 • Als het je koud laat dat 1 op de duizend Nederlanders ooit met deze slopende ziekte (MS) te maken krijgt.

Wanneer je zeker wel moet gaan:

 • Als je samen met Tony Scott zijn zin in het leven en passie voor muziek wilt vieren.
 • Als je respect wilt tonen aan The Chief, één van de grondleggers van het succes van Nederlanders in de internationale dance scene.
 • Als je zin hebt in een feestje en dit unieke event niet wil laten lopen.
 • Als je echte dansmuziek, met inhoud, op waarde weet te schatten.
 • Als je jeugdsentiment hebt en je eerste danspassen maakte op zijn platen.
 • Als je een ode wilt brengen aan een oer Hollands rap icoon.
 • Als je nog één keer lekker uit je dak wil gaan op al die vette tracks.
 • Als je vindt dat normaal concertkaartjes veel te duur zijn.
 • Als je Tony Scott en al die duizenden anderen met MS een warm hart toedraagt en wilt helpen om de ziekte te stoppen.

Tony Scott bij Giel Beelen live op radio 3FM

Waar je niet bang voor hoeft te zijn:

 • Dat het heel laat wordt op een maandagavond. Zoals gezegd: Tony wordt snel moe, dus het begint vroeg en stopt op tijd.
 • Dat het een zielige bedoeling wordt. In de spirit van Tony’s onaflatende positiviteit is het doel van de organisatie om er een groot feest van te maken, en de passie voor lekkere muziek te delen en samen te vieren. Het wordt een topavond.
 • Dat je veel geld kwijt bent. Er zijn natuurlijk kosten waar de organisatie niet aan ontkomt, zoals verzekering en elektriciteit maar de bijdrage van alle bands en medewerkers is vrijwillig en daardoor is het gelukt de entreeprijs zeer laag te houden. Alle opbrengsten gaan naar Tony en het Nationaal MS Fonds.
 • Dat Lange Frans heel lang optreedt. 😉

Waar je wel bang voor moet zijn:

 • Als je het nu niet doet, dan komt er nooit meer een gelegenheid. Dit is echt de laatste kans om Tony live op een groot podium te zien optreden.

Denk dus goed na over met wie jij dit eenmalige afscheidsfeest wil beleven.

Zorg dus dat je erbij bent en dat je dit unieke grootse afscheid van Tony Scott niet mist!

Alle kaarten voor An Evening With Tony Scott zijn uitverkocht. Het wordt een prachtige avond voor iedereen en voor Tony in het bijzonder. Heb je geen kaarten kunnen bemachtigen voor het concert, maar wil je wel Het National MS Fonds steunen? Dan kun je een donatie overmaken naar GIRO 5057. Kijk ook op de website van het Nationaal MS Fonds: http://www.nationaalmsfonds.nl/ en help mee deze vreselijke ziekte te bestrijden.

Nationaal MS Fonds

Nationaal MS Fonds

Deel dit bericht met al je rap en dance vrienden.

Geniet van het warme gevoel dat je van binnen voelt.

Zet de datum 15 februari in je agenda.

En kom die avond met al je positiviteit naar Paradiso om samen met ons een avond met Tony Scott te vieren en geef aandacht voor de ziekte MS.

See you there!

Cheers, DJ Marko

 

 

 

Hieronder volgt een beschrijving van het proces om de tickets te bestellen:
Alle kaarten voor An Evening With Tony Scott zijn uitverkocht. Het wordt een prachtige avond voor iedereen en voor Tony in het bijzonder. Heb je geen kaarten kunnen bemachtigen voor het concert, maar wil je wel Het National MS Fonds steunen? Dan kun je een donatie overmaken naar GIRO 5057. Kijk ook op de website van het Nationaal MS Fonds: http://www.nationaalmsfonds.nl/ en help mee deze vreselijke ziekte te bestrijden.
Je ziet een waarschuwing dat in Paradiso, een lidmaatschap verplicht is. Het lidmaatschap is verplicht omdat Paradiso een vereniging is en geen commercieel bedrijf. Het lidmaatschap kost 3.50 per maand. Je betaalt het lidmaatschap gewoon bij je kaartje. (Tenzij je al lid bent natuurlijk)

Klik op “Doorgaan”.

Onder “zoek naar tickets” zie je “Normaal” en de kosten van een ticket. Kies het aantal tickets dat je wilt kopen. Vervolgens zie je een tekst “De tickets zijn nog niet gereserveerd.”

Klik daaronder op “Zoek Tickets”

Klik dan op het vakje “Ik ben geen robot”

Je tickets worden voor jou vastgehouden en je hebt vervolgens 10 minuten om de rest van je bestelling te voltooien.

Klik op “Doorgaan”

Nu kun je het lidmaatschap erbij kopen. Doe dat, anders moet je het aan de kassa doen. Selecteer het aantal lidmaatschappen dat je nodig hebt.
Je kunt eventueel andere artikelen bijbestellen.

Klik onderaan het scherm op de rode knop “doorgaan”

Als je nog geen Ticket master account hebt moet je er nu één aanmaken. Dat doe je als volgt: Klik op Aanmelden en vul het formulier in. Klik dan op doorgaan en accepteren.

Als je wel een Ticket master account hebt kun je gewoon inloggen.

Kies de verzendingswijze (e-Ticket is het handigst, dat kun je zelf printen) en je betalingswijze.

Mocht de tijdslimiet verlopen zijn, probeer het dan opnieuw, de tweede keer kost het minder tijd omdat je nu niet meer hoeft te registreren. Let op: Je moet wel weer je lidmaatschap kiezen.

Klik op “Afrekenen” afhankelijk van de door jou gekozen betaalmethode moet je de betaling nog valideren en daarna ontvang je de tickets op de door jou aangegeven wijze thuis.

Print de tickets uit en hang ze op, en zet de datum in je agenda.

Tot ziens bij Tony Scott.
Alle kaarten voor An Evening With Tony Scott zijn uitverkocht. Het wordt een prachtige avond voor iedereen en voor Tony in het bijzonder. Heb je geen kaarten kunnen bemachtigen voor het concert, maar wil je wel Het National MS Fonds steunen? Dan kun je een donatie overmaken naar GIRO 5057. Kijk ook op de website van het Nationaal MS Fonds: http://www.nationaalmsfonds.nl/ en help mee deze vreselijke ziekte te bestrijden.

Tony Scott neemt noodgedwongen afscheid van het podium.

Tony Scott neemt noodgedwongen afscheid van het podium.
Posted in Events.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *